Nyheter

Vår kritik mot regeringens Public Service-förslag: tänk om – gör rätt!

Vi före detta ledare för SVT och SR – Christina Jutterström, Kerstin Brunnberg, Jan Scherman, Jan Petersson och jag – har granskat regeringens förslag till nytt sändningstillstånd för Public Service. Vi skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att en hel del i propositionen är bra och har ett brett stöd, såsom att public servicevillkoren lagfästs, att det breda uppdraget består. ”Det hade varit logiskt att bygga vidare på detta för att undvika en partipolitisering av spelreglerna för Public Service, som ska gälla i två mandatperioder. Trots det har regeringen valt att förankra politiken längst ut på högerkanten hos Sverigedemokraterna. Det är beklagligt. Det skapar oro för ökad politisk styrning och för fortsatta nedskärningar i programverksamheten”

Public serviceföretagens ledningar har framför allt framhållit att finansieringen är för låg i förhållande till uppdraget. Lika allvarligt är att regeringen och Sverigedemokraterna genom en rad åtgärder, utspridda i propositionen, hindrar utvecklingen av public serviceföretagen”:

• SVT och SR får inte vara multimediala, som alla andra medieföretag är idag.

• SVT och SR ska vara återhållsamma i sociala medier. Förslaget riskerar att försvåra för public serviceföretagen att nå publiken där den finns, nämligen på sociala medier. Det handlar framför allt om de unga och personer med funktionsnedsättningar

• SVT och SR ska fortsätta att vara separata företag under de åtta år tillståndet varar. Samtidigt som de flesta public serviceföretag i Europa arbetar multimedialt i ett företag. Det innebär att en organisationsförändring mot ett Public serviceföretag skjuts minst åtta långa år fram i tiden med risk för utebliven möjlig effektivisering och utveckling.

Vi lever i en ny medievärld, vilket regeringen noterar, där de globala medieföretagen pressar tillbaka svenska medieföretag. Det är i denna nya multimediavärld, som public service bör fungera som den ledande kraften för att samla allmänheten kring svensk kultur, svenska språket, svensk beredskap, svensk demokrati. Men propositionens förslag kommer att lägga hinder i vägen för det som under lång tid varit Public service styrka som en ledande nationell kraft i medieutvecklingen.

Är denna proposition kanske ett första steg mot ett paradigmskifte mot en mer statsstyrd public service? frågar vi. ”De enda som i så fall gynnas av detta är de globala mediejättarna – inte Sverige och den svenska publiken. Det är osvenskt. Tänk om – gör rätt!”

Här är länken till artikeln: https://www.svd.se/…/public-service-hindras-fran-att…

”Viktigare än någonsin – ett starkare Public Service”

Det var Christina Jutterströms budskap när hon i veckan presenterade OPS rapport om framtidens radio och tv i allmänhetens tjänst. Vi i Föreningen Oberoende Public Service har arbetat i ett år parallellt med regeringens Public Serviceutredning. Vi har ägnat oss åt det som regeringens utredare inte vill eller får utreda. Vi har satt oss in i de stora framtidsfrågorna:

– Vi utgår från Public Service unika uppgift i det demokratiska samhället, att arbeta för ”den upplysta medborgaren”

– Vi beskriver den nya verkligheten: Globaliseringen av mediemarknaden, som hotar mångfalden och trycker tillbaka svensk television. Hur radio-lyssnandet och tv-tittandet förändrats genom internet – från ett par stora lägereldar, SVT och SR, till många små brasor i internetskogen. Och så den digitala transformationen – AI, som innebär både stora hot och stora möjligheter.

– Vi slår vakt om Public Service uppdrag att informera, utbilda och underhålla, det vill säga inklusive sport och underhållning. Vill komplettera det med ett uppdrag till Public Service som en samlande kraft för informationstillit i medias AI-transformation.

– Vi föreslår att medborgarnas rätt till oberoende Public Service grundlagsfästs och att Förvaltningsstiftelsen reformeras för att ytterligare stärka oberoendet.

– Vi föreslår att en expertutredning får i uppdrag att föreslå hur programföretagen ska vara organiserade för att kunna bli ledande i den nya digitala världen.

– Vi föreslår att frågan om marknätets framtid och finansiering behandlas i en särskild distributionsutredning.

– Slutligen summerar vi våra slutsatser i ett förslag till uthållig finansiering – ett brett uppdrag där sport och underhållning ingår måste följas av en finansiering som motsvarar det breda uppdraget.

Länk till hela rapporten

Foto: Daniel Diaz, Arena

Pressmeddelanden

231108: Sex förslag för att möta hoten mot Public Service oberoen

230307: Vi startar en fristående parallell utredning om Public Service framtid

Rulla till toppen