Viktigare än någonsin – ett starkare Public Service

”Viktigare än någonsin – ett starkare Public Service”

Det var Christina Jutterströms budskap när hon i veckan presenterade OPS rapport om framtidens radio och tv i allmänhetens tjänst. Vi i Föreningen Oberoende Public Service har arbetat i ett år parallellt med regeringens Public Serviceutredning. Vi har ägnat oss åt det som regeringens utredare inte vill eller får utreda. Vi har satt oss in i de stora framtidsfrågorna:

– Vi utgår från Public Service unika uppgift i det demokratiska samhället, att arbeta för ”den upplysta medborgaren”

– Vi beskriver den nya verkligheten: Globaliseringen av mediemarknaden, som hotar mångfalden och trycker tillbaka svensk television. Hur radio-lyssnandet och tv-tittandet förändrats genom internet – från ett par stora lägereldar, SVT och SR, till många små brasor i internetskogen. Och så den digitala transformationen – AI, som innebär både stora hot och stora möjligheter.

– Vi slår vakt om Public Service uppdrag att informera, utbilda och underhålla, det vill säga inklusive sport och underhållning. Vill komplettera det med ett uppdrag till Public Service som en samlande kraft för informationstillit i medias AI-transformation.

– Vi föreslår att medborgarnas rätt till oberoende Public Service grundlagsfästs och att Förvaltningsstiftelsen reformeras för att ytterligare stärka oberoendet.

– Vi föreslår att en expertutredning får i uppdrag att föreslå hur programföretagen ska vara organiserade för att kunna bli ledande i den nya digitala världen.

– Vi föreslår att frågan om marknätets framtid och finansiering behandlas i en särskild distributionsutredning.

– Slutligen summerar vi våra slutsatser i ett förslag till uthållig finansiering – ett brett uppdrag där sport och underhållning ingår måste följas av en finansiering som motsvarar det breda uppdraget.

Länk till hela rapporten https://oberoendepublicservice.se/…/OPS_viktigare_an…

Foto: Daniel Diaz, Arena

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen